Konec odpůrců očkování na sociálních sítích

25. 03. 2019 14:28:04
Sociální sítě i jiné internetové platformy ze svých webů definitivně vytlačují protiočkovací propagandu. Amazon stahuje knihy, GoFundMe zakazuje peněžní sbírky, Facebook s Instagramem mažou hashtagy. Je však tento přístup správný?

Celá aféra začala minulý týden, když Americká lékařská asociace upozornila internetové giganty (Amazon, Facebook, Google, Pinterest, Twitter a Youtube), že svou činností napomáhají šíření mylných informací o očkování.

Vzhledem k těžce mediálně rozebírané spalničkové epidemii v USA byla odezva téměř okamžitá: Amazon ze své nabídky stáhl několik knih a dokumentárních filmů, které bez podkladu spojovaly očkování s rozvojem autismu nebo závažných chronických onemocnění, GoFundMe odstranilo peněžní sbírky odpůrců očkování, kteří z výtěžků vedli rozsáhlou kampaň.

Dopad na sociální sítě

Knihy však v dnešní době, době upadající čtenářské gramotnosti, nejsou zdaleka tak silným desinformačním pohonem, jako sociální sítě a jejich složité algoritmy rozšiřující příspěvky k vhodným čtenářům - není tedy divu, že i společnost Facebook na sebe s patřičnou reakcí nedala dlouho čekat. V oficiálním oznámení představuje sérii opatření zaváděných na Facebooku i jeho dceřiných sítích - v čele s Instagramem, populárním médiem pro sdílení fotek a videí.

Na hlavní stránce obou výše uvedených sítí i v jejich vyhledávači bude omezena priorita účtů, skupin nebo stránek zaměřených proti očkování - na tímto směrem orientované reklamy bychom již neměli narazit vůbec. Krom toho byly na Instagramu zablokovány některé hashtagy (například #vaccinescauseautism nebo #vaccinesarepoison).

Narušení svobody slova?

USA razí tvrdě liberalistický přístup, nádherně vystižený citátem: "Svoboda tvé pěsti končí na špičce mého nosu". U svobody slova je to pak obdobné - má své hranice zastaveny vůlí a zdravím spoluobčanů (nikoliv pouze mírou kontroverze onoho slova). Pro představu uvedu, že je zcela legální adresovat nenávistné projevy etnické menšině, avšak verbálně dovést příslušníka oné etnické menšiny k sebevraždě je trestné.

Právě proto bývá koncept svobodného projevu v diskuzích a polemikách o správnosti či nesprávnosti přístupu sociálních sítí zmiňován se značnou frekvencí. Proč mohou neonacisté, členové KKK i bojovníci za legalizaci drog veřejně vyjadřovat své názory, ale odpůrci očkování by na svých právech měli být jakkoliv omezováni?

Je třeba vzít v potaz, že i šíření nepravdivých informací je právním řádem USA ošetřeno, má-li vliv na lidské zdraví (což propagace neočkování bezpochyby má). Sankce však postihnou pouze zdroj, který falešné informace rozšiřuje uvědoměle - tím by v případě očkování byl například falšovaný výzkum, nikoliv ustarané maminky, které jeho výsledky sdílí skrz sociální sítě.

Pro obhajobu jednání sociálních sítí musíme hledat důvod v jiné oblasti amerického liberalismu. Především si musíme uvědomit, že do regulace desinformačních nástrojů v případě očkování zasahují samy sociální sítě, nikoliv USA. Z pozice samostatných, nezávislých firem mohou Facebook, Amazon a GoFundMe usměrňovat (i omezovat) možnosti svých uživatelů dle vlastní vůle - pokud se uživatelům tyto kroky nelíbí, stránky jednoduše opustí a sníží tak jejich výdělky z reklam.

Běh na dlouhou trať

Ani ve dvacátém prvním století není vše zcela jednoduše technicky proveditelné a stále je velká řada úkonů komplikována bezmeznou lidskou kreativitou. Útlum aktivity odpůrců očkování na sociálních sítích proto nebude ani zdaleka tak náhlý a definitivní, jak bychom si mohli myslet - jistě se ještě dlouhou dobu budeme na Instagramu setkávat s hashtagy naznačujícími, že očkování způsobuje autismus, možná dokonce i s lépe maskovanými reklamami. Nezbývá než popřát vývojářům pevné nervy a obyvatelstvu (nejen americkému) dostatek kritického uvažování.

Autor: Zdeněk Pokorný | pondělí 25.3.2019 14:28 | karma článku: 14.17 | přečteno: 651x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Média

Jaroslav Herda

Psala o strachu voličů Zemana ve svém blogu jinak, než jak napsaly Parlamentní listy.

Pedagožka, spisovatelka, blogerka a mluvčí Společnosti učitelů českého jazyka paní Veronika Valíková Šubová oslovila kováře - redakci Parlamentních listů.

28.3.2024 v 7:22 | Karma článku: 16.69 | Přečteno: 617 |

Martin Faltýn

Trochu se nám ty (dez)informace rozmáchly

Zažil jsem poměrně drzý článek, navážející se do jistých aktivit. Cožpak, to navážení by bylo v pořádku. Horší bylo, že autor neochvějně odkazoval na důkazní fakta. Což byla ovšem speciálně z jeho strany dezinformace, jako hrom!

18.3.2024 v 9:09 | Karma článku: 28.03 | Přečteno: 3854 | Diskuse

Jan Pavelec

ČT je hlásnou troubou pětikoalice

Je to zjevné ze způsobu vedení TV debat, z otázek, kterou jsou kladeny, z odpovědí, které jsou souhlasně rozvíjeny nebo naopak nesouhlasně ostrakizovány, a hlavně z témat, která jsou nastolována nebo naopak zcela ignorována.

9.3.2024 v 9:35 | Karma článku: 20.98 | Přečteno: 369 |

Jaroslav Herda

Do politiky často vstupují pohádky, někdy i drogy.

Když děti politiků experimentují s drogami, mohou nastat nečekané situace, však v tomto případě, v samém závěru příběhu, je droga jako příčina nedorozumění nakonec vyloučena. I nedorozumění.

4.3.2024 v 23:45 | Karma článku: 7.56 | Přečteno: 226 | Diskuse

Jiří Turner

Prima zprávy

Pamatuji, jak za bolševika byla média přehlídkou vítězství, úspěchů, pozitiv a jistot. Dnes jsou to katastrofy, neúspěchy, hrozby, varování, katastrofální vyhlídky a prognózy vyvolávající strach, nejistotu, zklamání a skepsi.

4.3.2024 v 14:27 | Karma článku: 30.53 | Přečteno: 796 | Diskuse
Počet článků 4 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 586

Průměrný pracující občan. Znaven hospodskými diskuzemi, zavítal na iDNES, aby mohl vyjádřit své (vlastní, avšak nikoliv ojedinělé) názory elegantnějším způsobem a kultivovanějšímu publiku.

-

Uvítám jakoukoliv konverzaci, ať už s člověkem názorově stejně či opačně naladěným. V případě zájmu mě kontaktujte na zpokor@volny.cz

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...